Mindennapi lelki egészségünk eszközei I. – A hála

Mindennapi lelki egészségünk eszközei I. – A hála

Mi a hála?

Egy olyan pozitív érzelem, amelyet akkor tapasztalunk, ha valaki valamilyen nagyvonalú cselekedetet hajt végre felénk, valamint méltányoljuk azokat a dolgokat, amelyek valamilyen formában a javunkat szolgálják (tehát nem feltétlenül csak a “jó” dolgok).

Miért jó hálásnak lenni és hogyan tanít erre bennünket a Biblia?

“Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.” (Filippi 4:6)

“Aki hálaadással áldozik, az dicsőít engem, és aki ilyen úton jár, annak mutatom meg Isten szabadítását.” (Zsoltárok 50:23)

A hálás lelkület hatására javul a testi és mentális egészségünk, melybe beletartozik, hogy könnyebben és jobban fogunk tudni aludni, pozitívabb hangulattal élhetjük a napjainkat, nagyobb élettel való elégedettséget tapasztalhatunk, valamint az, hogy szociális kapcsolataink erősödnek.

Mindennapi hálagyakorlatok

  • “3 áldás vacsorára”: 1 hónapon keresztül nevezz meg minden este 3 jó dolgot, ami aznap történt Veled. Ez bármilyen apróságnak tűnő dolog is lehet.
  • Hálanapló és hálarajz: Vezethetsz hálanaplót, amibe vagy minden nap, vagy éppen amikor történt Veled, leírhatod, hogy milyen jó dolgokért vagy hálás. A hálarajz pedig ennek egy kreatív formája, ahol alkotásként jelenítheted meg azt, hogy mi tett nagyon boldoggá.
  • Háladoboz: Készíthetsz egy egész gyűjteményt (konkrét tárgyakat, képeket, idézeteket), amelyek emlékeztetnek rá, miért vagy hálás.
  • Hálabefőtt, hálacetli: Vegyél egy befőttesüveget, és amikor csak úgy érzed, hogy nagyon hálás vagy valamiért, írd fel egy kis cetlire, és dobd be az üvegbe. Később pedig olvasd őket vissza.
  • Hála gyakorlása “szavakkal” és “tettekkel“: bátran fejezd ki a hálád mások felé, köszönj meg dolgokat. Pl. legközelebb, ha boltba mész, fizetéskor ne csak megszokásból köszönd meg a pénztáros munkáját, hanem mielőtt elmész a kasszától, gondold végig, mennyi mindenért lehetsz neki hálás (kitartó munkájáért/rád mosolygott/segítőkészségéért /gyors, alapos munkájáért)
  • Hálaképeslap: gondold végig, hogy kinek vagy hálás és miért. Készíts mindenkinek egy apró képeslapot, vagy valamilyen kézzel fogható tárgyat, lényege, hogy kifejezze: “Azért kapod tőlem ezt a …-t, mert hálás vagyok Neked, hogy…”
  • Miért lehetek hálás?: Készíts elő egy nagy kartonpapírt, és írd fel azokat a dolgokat rá, amikért eddigi életed során igazán hálás vagy.

Cikk megosztása

Hozzászólás írása