Louis Spohr: Die Letzten Dinge

Louis Spohr: Die Letzten Dinge

Kedves Hallgatóink!

Az alábbiakban Louis (vagy eredeti nevén Ludwig) Spohr (1784-1859) német romantikus zeneszerző, hegedűs és karmester egyik legnagyobb szabású művéből, a „Die Letzten Dinge”, azaz, „A végső események” című oratóriumából találhattok egy részletet.

A műről röviden elmondható, hogy János apostol Jelenésekről szóló bibliai könyvét dolgozza fel részletesen. A Mindenható Isten dicséretével kezdődik, hálaadással az irgalmáért, és hogy az életét adta azért, hogy mi élhessünk. A továbbiakban a mű csodálatos módon elénk tárja azt a hatalmas ígéretet, mely szerint ha igazán kitartunk mellette a végsőkig, Isten eltöröl minden könnyet a szemeinkről, és nem lesz többé sem halál, sem fájdalom, sem gyász. Afelől is biztosít bennünket az Írás, hogyha Istent keressük, meg is találjuk Őt, és a népévé válhatunk. Az utolsó időkben bekövetkező
nehézségekről is hallhatunk több tételt, Isten azonban arra is ígéretet tesz, hogy népét minden veszedelemben megőrzi. Végül pedig az alkotás ismét Isten dicséretével, áldásával zárul egy igazán lélekemelő tétellel.
Úgy gondolom, hogy aki csak hallja ezt az oratóriumot, meggyőződhet arról, hogy Istennek valóban voltak „zeneszerzői”, akik az Ő ihletése által komponáltak ilyen nagyszabású műveket, azért, hogy utána sokakhoz eljuthasson a mű csodálatos dallama, és ami ennél is fontosabb, mondanivalója.

A felhangzó zenei tétel egyben programajánló is. Sok szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt az Eleki Életmódközpont támogatására tartandó, november 10-én 18:00 órakor a győri Zsinagógában (9025 Győr, Kossuth Lajos utca 5.) magyar nyelven felhangzó jótékonysági koncertre, amelyet a Sola Scriptura Teológiai Főiskola ének- és zenekara előadásában hallhatunk majd. A belépés díjtalan. Jó zenehallgatást kívánunk!

Cikk megosztása

Hozzászólás írása