A COVID-19 járvány főbb tanulságai

A COVID-19 járvány főbb tanulságai

1. A jelenlegi világrend nagyon törékeny – egy járvány szinte egyik napról a másikra felforgathatja addig megszokott életvitelünket.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben számos új fertőző betegség ütötte fel a fejét, senki sem számított egy ilyen mértékű járványra. A sokak által katonai támadáshoz hasonlított fertőzés gyárak, iskolák egyetemek és más közintézmények bezárását hozta magával. A kormányok nem egy esetben rendkívüli állapotot hirdettek ki, kijárási tilalmat rendeltek el.

2. A városi életforma kedvez a járványok terjedésének, míg vidéken jóval kisebb a kockázat.

Megfigyelhető volt, hogy a nagyvárosok a járvány terjedésnek gócpontjaivá váltak, és itt a napi esetszámok is jóval magasabbra szöktek, mint vidéken. E mögött, a tömegközlekedés és bevásárlóközpontok túlzsúfoltsága állhatott, de sokat rontott a helyzeten a szórakozóhelyek nagy száma is. A nagyobb stresszterhelés és légszennyezettség miatt is érdemes megfontolni a városok elhagyását.

3. Érdemes önellátó életvitelre törekedni.

A járvány elején sok helyen gondot okozott a pánikszerű felvásárlás. Ez megmutatta, hogy jó dolog, ha a lehetőségeinkhez mérten függetleníteni próbáljuk magunkat a külső ellátórendszerektől. Ha megtehetjük, alakítsunk ki veteményeskertet a telkünkön, és ültessünk gyümölcsfákat. Egy kiskertben sok minden megtermelhető, a terményeket pedig tartósíthatjuk savanyítással, aszalással vagy befőzéssel. A saját termények általában egészségesebbek is, mint az iparilag feldolgozott élelmiszerek.

4. Az állati termékek fogyasztása egyre kockázatosabb a terjedő állatbetegségek miatt.

A koronavírus fertőzés eredetileg állatbetegség volt, és nem véletlen, hogy egy olyan régióból indult ki, ahol nagy hagyománya van a legkülönbözőbb állatok fogyasztásnak. Híradások szerint a – járvány kiindulópontjaként tekintett – vuhani piacon, több mint százféle állat húsát lehet megvásárolni. Az ilyen kínai állatpiacokon előforduló állatok pl. a cibetmacska-félék, sündisznó, farkaskölyök, kígyók, krokodil – hogy csak a legszokatlanabbakat említsük. Az élő állatokat és a feldolgozott hústermékeket gyakran egymás mellett tárolják, ami komoly higiéniai kockázat. Ne feledkezzünk el közben a nálunk is fel-fel bukkanó madárinfluenzáról, sertéspestisről, száj- és körömfájásról vagy a kergemarhakórról. Ezek is intő jelek, amelyek a húsfogyasztás visszafogására kell, hogy sarkalljanak mindenkit.

5. Jól tesszük, ha vigyázunk egészségünkre, különösképpen az immunrendszerünkre.

A híradások szerint 2021 áprilisában Magyarország első helyre került a Covid-19 okozta elhalálozás világrangsorában. Egyértelmű, hogy e mögött a lakosság rossz egészségi állapota állt. Világossá vált, hogy a Covid-fertőzés sokkal súlyosabb lefolyású, és gyakrabban végződik halállal azok esetében, akik valamilyen civilizációs betegségben (pl. elhízás, szív-és érrendszeri betegség, cukorbetegség) szenvednek. Érdemes tehát mindent megtennünk ezek megelőzése érdekében. Immunrendszerünket erősíthetjük különböző módszerekkel, pl. zöldség- és gyümölcskúrákkal, táplálékkiegészítőkkel.

6. Fontoljuk meg, milyen hírforrásokból tájékozódunk: a járvány kedvezett az álhírek terjedésnek.

A járvány kapcsán egy sor összeesküvés-elmélet terjedt el, amelyek gyakran csupán feltételezésekre épülnek. Az álhírek gyártása külön „iparággá” nőtte ki magát. Vigyázzunk tehát, honnan tájékozódunk. Érdemes inkább a közismert hírportálokból tájékozódni, mintsem a bizonytalan eredetű, vagy teljesen ismeretlen forrásokból.

7. Oda kell figyelnünk a Biblia jövendöléseire.

Egyes bibliai próféciák érdekes kijelentéseket tartalmaznak egy olyan történelmi időszakról, amelyben feltűnően gyakorivá válnak a járványok. Megrázó az ie. 8. században élt Ézsaiás próféta kijelentése: „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök szövetséget.” (Ésa 24,5) Jézus így utalt egy válságos történelmi korszakra: „Mert nemzet támad nemzet ellen, és ország ország ellen; és lesznek éhségek és járványok, és földindulások mindenfelé.” (Mt 24,7) Érdemes ezeket a bibliai szakaszokat közelebbről megismerni, mondanivalójukat megfejteni.

Cikk megosztása

Hozzászólás írása