Az egészség törvénye, a nyolc pillér

Az egészség törvénye, a nyolc pillér

„Tiszta levegő, napfény, mértékletesség, pihenés, testedzés, megfelelő táplálkozás, a víz használata, Isten erejébe vetett hit – ezek az igazi gyógyszerek. Mindenkinek tudnia kell a természet gyógyító eszközeiről, és arról, hogy miként alkalmazza őket. Fontos, hogy mindenki értse a betegápolás alapelveit, és hogy olyan gyakorlati kiképzést is kapjon, amely tudásának helyes alkalmazására képesíti. A természetes gyógymódok használata nagy gondot és erőfeszítést igényel, amire sokan nem hajlandóak. A természet fokozatosan gyógyít és állít helyre. A türelmetleneknek ez a folyamat lassúnak tetszik. A káros élvezetekről való lemondás áldozatba kerül. A végén azonban megmutatkozik, hogy a természet – amennyiben nem gátolják – bölcsen és jól végzi munkáját. Egészséges test és egészséges lélek lesz azok jutalma, akik szívós kitartással engedelmeskednek törvényeinek. Általában kevés figyelmet szentelnek az egészség megőrzésének. Sokkal jobb megelőzni a betegséget, mint tudni, hogyan kezeljük, amikor már megkaptuk. Saját érdekünkben és az emberiség érdekében mindenkinek kötelessége, hogy tisztában legyen az élet törvényeivel, és hogy lelkiismeretesen engedelmeskedjék nekik. Mindenkinek meg kell ismernie a legcsodálatosabb organizmust, az emberi testet. Meg kell érteniük a különböző szervek szerepét, és hogy egészséges működésük céljából hogyan függnek egymástól. Tanulmányozniuk kell a lélek hatását a testre és a testét a lélekre, valamint az őket szabályozó törvényeket.” (Ellen G. White: A Nagy Orvos lábnyomán)

Agatha Thrash (1931-2015) orvos, a Georgia állambeli Uchee Pines Intézet alapítója, író, az életmód-orvostan egyik neves képviselője.

Táplálkozás

Testünk azokból a táplálékokból épül fel, amelyeket elfogyasztunk. Éppen ezért igyekezzünk olyan ételeket választani, amelyek a lehető legjobb építőelem-utánpótlásról gondoskodnak a szervezetünk számára. A régi mondás, mely szerint: „az vagy, amit megeszel” komoly igazságtartalommal bír. Együnk a lehető legegyszerűbb módon elkészített teljes gabonaféléket, gyümölcsöket, olajos magvakat (étkezésenként egy-két evőkanálnyit), babféléket, valamint zöldségeket. Kerüljük az állati eredetű élelmiszereket, a finomított cukrot, illetve a szabad zsírokat. A folyékony ételeket leszámítva, ne fogyasszunk folyadékot az étkezésekhez. Csak a legszükségesebb mennyiségű táplálékot fogyasszuk – reggelizzünk, mint egy király, ebédeljünk, mint egy polgár, és vacsorázzunk, mint egy koldus (ha egyáltalán eszünk valamit vacsorára). A napi két étkezés előnyösebb, mint három. Két étkezés között legalább hat órának kell eltelnie. Előre meghatározott időpontban együnk, lassan, és minden falatot alaposan megrágva.

Mozgás

Váljon szokásunkká a napi testmozgás. Naponta 20 perc a legkevesebb, 1 óra már jobb, de bizonyos napokon akár 3-5 órára is szükség lehet. Étkezések után végezzünk kímélő testmozgást.

Víz

Minden nap igyunk meg 6-10 pohárnyi vizet a lehető legtisztább formában. A víz a legjobb szövettisztító folyadék, kívül és belül egyaránt. Vegyünk naponta fürdőt.

Napfény

Minden nap töltsünk 20-60 percnyi időt a napon. A napfény elpusztítja az ártalmas baktériumokat, erősíti a fehérvérsejteket, csökkenti a vérnyomást, javítja a vér oxigénszállító képességét, és D-vitaminná alakítja a koleszterint a bőr alatt.

Mértékletesség

Legyünk visszafogottak és szelídek a beszélgetésben, az étkezésben, a munkában, a tanulásban, valamint az alvásban. A valódi mértékletesség segít megtartóztatni magunkat mindattól, ami ártalmas, és értelmesen felhasználni mindent, ami egészséges. Kerüljük a túlevést, a főétkezések közötti nassolást, a koffeint, a nikotint, az alkoholt, a hashajtást, a recept nélküli és receptköteles gyógyszereket, a késői lefekvést, a szoros öveket és a szűk ruhadarabokat, valamint az ártalmas, illetve serkentő táplálékokat.

Levegő

Igyekezzünk minél több friss, kinti levegőt belélegezni. Kerüljük a szmogot, a kipufogógázt, és a dohányfüstöt. Naponta 2-4 alkalommal vegyünk 20 mély lélegzetet a szabadban, vagy egy nyitott ablak közelében. Töltsünk minél több időt odakinn, a városoktól távol. Figyeljünk oda a helyes testtartásra, húzzuk hátra a vállainkat, és nyissuk meg a tüdőnket. Gondoskodjunk a hálószoba megfelelő szellőzéséről, arra azonban figyeljünk oda, hogy ne aludjunk huzatban.

Pihenés

Az optimális teljesítőképesség eléréséhez naponta 6-9 órányi alvás szükséges. Egy óra éjfél előtti alvás kettő éjfél utáni órával ér fel. A lefekvés előtti étkezés rontja az alvás minőségét, így az kevésbé lesz pihentető.

Az isteni hatalomba vett bizalom

Minden nap legelején vagy legvégén töltsünk el egy csendes órát Istennel, amikor imádkozunk, Bibliát olvasunk, és közeli kapcsolatot ápolunk Vele. Beszélgessünk Istennel, és higgyünk az ígéreteiben. Legyünk hálásak, vidámak és imádságos szívűek. A felsorolt jellemtulajdonságok az endorfintermelésnek kedveznek – ezek a hormonok harcolnak a betegségek ellen, és elősegítik a jó közérzet kialakulását. A gyülekezetbe járók tovább élnek. Isten jó egészséggel áldja meg mindazokat, akik bíznak benne.

Cikk megosztása

Hozzászólás írása