Mi a gyulladás?

Mi a gyulladás?

A gyulladás egy eseménysorozat a szervezetünkben, egy általános védekező reakció, melyet bármilyen szövetkárosító hatás kiválthat; pl.: fizikai trauma (sérülés, műtét, idegentest, égés, fagyás, sugárhatás), kémiai vegyület (savak, lúgok, szerves oldószerek, mérgek), fertőző kórokozó, allergén, de a szervezeten belül zajló ártalmak is, mint vérellátási zavar, autoantitestek, kristályok (pl. köszvényt előidéző húgysavkristályok), felszaporodott bilirubin, epesó, ammónia stb. A gyulladásos folyamat célja többrétű: A heveny gyulladás az ártó tényezőre nagyon gyorsan kialakul, de rövid ideig tart (napok), általában nyomtalanul szűnik meg. Viszont bekövetkezhet hetekig, hónapokig, sőt évekig fennálló krónikus gyulladás is a kiváltó tényező hosszan tartó hatása miatt, ami többnyire maradandó nyomot hagy maga után. A gyulladásos reakció alapvetően érinti az immunrendszert is. A gyulladás helyi tünetei sokfélék lehetnek, a leggyakoribbak a pirosság, melegség, duzzanat, fájdalom, valamint funkciózavar.

A heveny gyulladás folyamata pl. egy fertőző kórokozó esetén a következőképpen írható le:

A behatolás helyén bizonyos fehérvérsejtek (neutrofil granulociták és makrofágok, esetleg hízósejtek) bekebelezik a kórokozót, bontó és károsító hatású anyagaikkal megpróbálják azt elpusztítani. Azonban közben a saját szövetek is károsodnak. Ezek a fehérvérsejtek aktiválódva olyan anyagokat termelnek, melyek további fehérvérsejteket vonzanak a helyszínre és riasztják az immunrendszert. A vérben hirtelen megemelkedik a fehérvérsejtek száma. Ugyancsak a sejtekből felszabaduló anyagok hatására a helyi erek kitágulnak (vérbőség lép fel) és átengedik a vérből a fehérvérsejteket a helyszínre. Közben a vérplazma egy része is kilép az erekből. Ezek magyarázzák a pirosságot, melegséget és duzzanatot. A helyi fehérvérsejtekből további anyagok áramlanak ki, melyek a vérlemezkéket is aktiválják, azok összetapadását, helyi kis vérrögök képződését idézve elő, ezáltal is akadályozva a folyamat kiterjedését. További hatása egyes felszabaduló anyagoknak a láz kialakulása. Közben a máj is olyan fehérjéket termel, amelyek támogatva az immunrendszert, hozzájárulnak a kórokozó kiiktatásához. Pl. a C-reaktív protein (CRP) vérszintje jól tükrözi a gyulladás mértékét. Egy másik ilyen anyag a fibrinogén, mely a vörösvérsejtek összecsapzódását okozza, ezért fokozódik a vörösvértestsüllyedés. Az elhalt sejtek tömegeit a fagociták takarítják el. Aktiválódnak a kötőszövetet termelő sejtek is, szerepük a károsodott szövetek helyreállításában nagyon fontos. Szemléltessük mindezt egy példával; ha begyullad a torkunk, mert valamilyen vírus vagy baktérium megtámadott, azonnal hadszíntérré válik, vérbőség alakul ki, hogy sok katona kerüljön a helyszínre. Emiatt piros a garatunk és a mandulánk, duzzadtak is, fájnak, nehezebb a nyelés. A heveny gyulladást a lázon kívül egyéb általános tünetek kísérhetik, amelyek közül a leggyakoribbak a rossz közérzet, a gyengeség, az aluszékonyság és az étvágytalanság. Ezek célja, hogy a szervezet energiát takarítson meg a fertőzés leküzdése, az immunitás növelése érdekében. Tehát pihenésre késztet, hogy sikerüljön a problémát helyileg megoldani, és a folyamatnak minél hamarabb vége lehessen. Ha ez mégsem sikerül, az egész szervezetet érintő, életveszélyes állapot következhet be: „egésztest gyulladás”; fertőző kiváltó hatásra ezt vérmérgezésnek nevezzük. A heveny gyulladásos reakcióban olyan anyagok is képződnek, amelyek lecsendesítik a gyulladási folyamatokat, nehogy az túllőjön a célon.Krónikus gyulladás akkor alakul ki, amikor a kiváltó hatás tartós. Ilyenkor a vérbőség, pirosság, duzzanat kevésbé jellemző, de az állandóan tevékenységre késztetett sejtek fokozott kötőszövetesedést, fibrózist, maradandó szövetszerkezet-változást és ezáltal gyakran funkciókárosodást idéznek elő.

Krónikus gyulladást tartanak fenn autoimmun betegségek, amikor saját anyagok ellen támad az immunrendszer, és ez a támadásra késztető antigén folyamatos jelenléte miatt tartós. De ide sorolhatjuk az ütőerekben zajló érelmeszesedést is, a plakkok képződését az érfalban, amit az oxidált LDL koleszterin molekulák tartanak fenn. Gyakorlatilag az öregedést is felfoghatjuk egy – a szabad gyökök által okozott szövetkárosodás miatti – krónikus gyulladásnak. Gyulladás mérséklésére, megsegítésére alkalmazhatunk meleg-hideg váltakozó borogatást:

3-6 percig meleggel, majd 30-60 másodpercig hideggel borogassuk az érintett területet; majd ezt ismételjük meg 4-5 alkalommal.

Krónikus gyulladás esetén alkalmazható gyógynövények, élelmiszerek:

  • Ananász, árnika
  • Édesgyökér
  • Fehér fűzfakéreg, fokhagyma
  • Galagonya
  • Kamilla, káposzta, kardamom, kasvirág, koriander
  • Lenmagolaj
  • Metélőhagyma
  • Papaya, petrezselyem
  • Rozmaring



Cikk megosztása

Hozzászólás írása