Dávid király korából származó erőd a Gólán-fennsíkon

Dávid király korából származó erőd a Gólán-fennsíkon

Izraeli régészek 3000 éves erőd nyomaira bukkantak a Gólán-fennsíkon, amelyről úgy vélik, hogy az ókori Gesúr királyságához tartozhatott. A Biblia szerint ez a kis északi királyság Dávid király szövetségese volt az. i.e. 10. században.

Az erőd kb. 1,5 méteres bazalt falai a mai Hispin zsidó település közelében kerültek felszínre egy építkezést megelőző régészeti kutatás során. 

 Az előkerült leletek az i.e. 11.-10. századra, azaz a bibliai Dávid király korára keltezhetők: edénytöredékek, gyöngyök, egy gyűrű és egy dobot tartó női szobor töredéke. A legérdekesebb lelet kétségkívül azonban egy nagyméretű kőlap, amelybe két pálcika-szerű emberi alakot véstek. A kis figurák fején két-két szarv-forma látható.

Ez az ábrázolás nem ismeretlen a kutatók előtt. Ugyanebben a régióban, a Genezáreti-tó északi, partján, az ókori Gesúr fővárosának tartott et-Tell-ben (ismertebb ókori neve: Betsaida) 2019 nyarán egy kb. i.e. 11.-10. századi városkapu nyomaira bukkantak. A kapu vastag falainak közelében egy a hispin-i leletekkel egykorú, bazalt kőlapot találtak, amelyen szintén egy vésett pálcika-figura látható, fején két nagy bika-szarvval, vagy a hold elfektetett sarlójával. A hispin-i és az et-Tell-i ábrázolások mindkét értelmezése a mezopotámiai hitvilághoz kapcsolja ezeket a leleteket: vagy a termékenység bika-formájú férfi istenéhez, vagy a holdistenhez.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority) szerint az ókori Gesúr királyságához tartozó települések mindeddig a Genezáreti-tó északi, lszak-keleti részén és a Gólán-fennsík egy szűk területén kerültek eddig elő (Tel En Gev, Tel Hadar, Tel Sorag ). A hispin-i leletek kitágíthatják Gesúr királyságának eddig ismert határait. 

A Biblia szerint Dávid harmadik fia, Absolon, Máákha-tól született, aki Gesúr királyának, Thalmainak lánya volt. Vagyis Gesúr királya éppen a fent említett régészeti leletek korában Dávid király apósa volt (2 Sám 3,3). Később, amikor Absolon megbecstelenített húgáért bosszút állva megölte féltestvérét, Amnont, félve Dávid haragjától nagyapjához menekült Gesúrba, ahol három évig bujdosott. (2 Sám 13, 37-38)  

(A képek és a szöveg forrása: https://www.livescience.com/ancient-fort-figures-biblical-geshur-kingdom-discovered.html, a térkép forrása: https://gregoryblvdcoc.org/Bible%20Maps/053.jpg)

Cikk megosztása

Hozzászólás írása