Mit tehetünk immunrendszerünk megerősítéséért?

Mit tehetünk immunrendszerünk megerősítéséért?

Minden évszakban megtörténhet velünk, hogy legyengül az immunrendszerünk. E csodálatos védelmi rendszer legyengüléséhez bőven elegendő, ha túlterhelődünk a munkahelyen, nem pihenünk eleget, nem táplálkozunk megfelelően. A téli időszakban még nagyobb nyomás alá kerülhet az immunrendszer a hideg időjárás, a napfény hiánya és a hiányos táplálkozás miatt.

Az immunrendszer szervezetünk egyik legfontosabb szabályozója, a megerősítéséhez bizonyos egészségügyi alapelveket pontosan be kell tartanunk. A következőkben arról írunk, hogyan erősíthetjük meg immunrendszerünket természetes módszerekkel.

Legelőször is fontos az ideális étrend kialakítása. Javasoljuk a teljes növényi alapú étrendet vitamindús friss zöldségekkel, gyümölcsökkel. Együnk sok hagymát, fokhagymát, sárgarépát, céklát, leveles zöldségeket, paprikát. A gyümölcsök közül részesítsük előnyben az almát, körtét, szőlőt, illetve a citrusféléket (citrom, narancs, mandarin, grapefruit). Táplálkozás tekintetében az immunrendszer gyengesége két irányból eredhet. Egyrészt megtörténhet, hogy túl sok káros anyagot viszünk be, és ezzel kimerítjük a szervezetünket. Másrészt probléma lehet, hogy valamilyen hasznos tápanyag szintje lecsökken. Ez általában az A-, C-, E-, D-vitaminok, folsav, az ásványi anyagok közül pedig a vas, kalcium, magnézium, cink hiányát jelenti. A hideg évszakban raktározásra áll át a szervezetünk, ezért még inkább fontos, mit viszünk be. Ne felejtsük el, hogy az emésztés energiaigényes folyamat. A zsíros ételek fogyasztása kifárasztja a szervezetünket, és tovább gyengíti immunrendszerünket.  Igyekezzünk csökkenteni a káros anyagok bevitelét a szervezetünkbe. Fogyasszunk kevesebb feldolgozott, illetve finomított összetevőket tartalmazó élelmiszert, teljességgel mellőzzük a kristálycukor használatát. Édesítés céljából használjunk aszalt gyümölcsöket, sztéviát, vagy esetleg mézet, de mértékkel! Próbáljunk minél több antioxidánst bevinni a szervezetbe: fogyasszunk zöldturmixokat, hiszen ezeknek magas a klorofill-tartalmuk.

Készítsünk ún. “energia-bombákat”: darált tökmagot és kendermagot, száraz búzacsírát keverjünk össze kevés sörélesztőpehellyel, és ezt fogyasszuk például salátára szórva. Igyunk rendszeresen paradicsomlevet egy kis olívaolajjal (a magas likopintartalma miatt). Tartsunk sárgarépa- és céklalé kúrát: 3 hétig igyunk meg naponta egy pohárral étkezés előtt fél órával. Változatos étrend mellett nem szükséges táplálékkiegészítőket fogyasztanunk, de ha úgy érezzük, hogy a változtatások ellenére továbbra is gyengék és kimerültek vagyunk, akkor kúraszerűen alkalmazzuk ezeket. Részesítsük előnyben a természetes táplálékkiegészítőket, az ún. sűrített élelmiszereket (pl. homoktövis-sűrítmény). Szintetikus készítmények mellé is javasolt a természetes forrás. Íme néhány példa:

  • Kasvirág (Echinacea) tea fogyasztása 2-3 hétig.
  • C-vitamin (aszkorbinsav) citromlével és almalével 1-2 hétig.
  • Sárgarépa- és céklalé kúra 3 hétig. Tapasztaljuk, hogy jobb lesz a keringés, energiával töltődünk fel, szebb lesz a bőrünk, javulhat a látásunk.
  • Piros szőlőmagőrlemény 2-3 hétig gyümölcsturmixba keverve.
  • Homoktövislé fogyasztása 2-3 hétig (vízzel hígítva).
  • Propolisz, méhpempő 2-3 hétig, kiváló immunerősítő.
  • Búzafűlé 2-3 hétig.

Amilyen egyszerű, olyan hatékonyan megerősíti a szervezetet a vízivás. Minden tízpercben fogyasszunk el egy pohár vizet, egy órán keresztül. A vizet kiválthatjuk natúr gyógyteával is. Nagyon hatékony immunerősítő gyógyteák a kasvirág, La Pacho, ginzeng, gyömbér, borsmenta, oregánó és rozmaring teák.
Mértékletesen mozogjunk 20-30 percen keresztül. A mozgás hatására megnövekedik a fehérvérsejtek száma és aktivitása. Vérvétel is kimutatja, hogy a fehérvérsejtek száma 50%-kal is megnövekedhet a mozgás hatására. Fontos, hogy nem szabad gyorsan, intenzíven futni, az ugyanis inkább lecsökkenti testünk energiáját. Töltsünk minél több időt kint a szabadban, lélegezzünk mélyeket, ezáltal is erősíthetjük immunrendszerünket. A napozás is fontos tényező, a napsugarak ultraibolya sugárzása megöli a mikroorganizmusokat és serkenti az immunrendszer működését. Ezt a gyógymódot tiszta, napsütéses napokon tudjuk gyakorolni, akkor fejti ki ugyanis a legjobban a hatását. Fontos része az immunerősítésnek a pihenés. Próbáljunk minél többet aludni, vagy legalábbis csukva tartani a szemünket. A becsukott szem az agyat és az elmét egyaránt pihenteti. A szem behunyásának pillanatában átáll az agy a gyógyító ritmusra, amelynek rögtön vége szakad, amint a szemünket kinyitjuk. Ez a ritmus tulajdonképpen megtisztítja az agyat a „negatív töltésektől”. A szemek aktivitása késlelteti a regenerálódást és a negatív befolyásoktól való megszabadulást. Ha mindezekre odafigyelünk, akkor elkerülhetjük azt, hogy immunrendszerünk legyengüljön.

Cikk megosztása

Hozzászólás írása