Hogyan előzzük meg a téli depressziót? – II. rész

Hogyan előzzük meg a téli depressziót? – II. rész

Cikkünk első részében röviden áttekintettük, hogy mit tehetünk a lelki eredetű depresszióval szemben. A második részben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen természetes, otthon is elérhető gyógymódokkal segíthetünk magunkon, akár lelki, akár testi eredetű depresszió környékezzen is bennünket.

,,Fűben-fában orvosság” – tartja a népi mondás. És valóban így van: a természetben valódi kincsek rejtőznek, ez nem vitás. A nehézséget tehát nem az okozza, hogy elérhetetlenek a különböző gyógyhatású növények vagy készítmények, és nem is az, hogy ne tudnánk ezekről. Biztos vagyok benne, hogy rövid gondolkodás után mindenki fel tudna sorolni néhány gyógynövényt vagy gyógymódot is, amivel megelőzhetjük, vagy csökkenthetjük a depresszió tüneteit. Ha pedig mégsem jut eszünkbe semmi, az interneten pillanatok alatt rengeteg tanácsot fogunk találni. A kérdés inkább az, hogy ha könnyen megtalálhatóak, vagy már ismertek számunkra ezek a gyógymódok, akkor miért nem használjuk őket?

A teljesség igénye nélkül most vegyünk számba néhány ilyen módszert, mielőtt erre a kérdésre választ adnánk.

  1. Gyógyteák

Nagyon sok gyógynövényből készült tea csökkentheti a depresszió tüneteit. Ilyen a kakukkfű, az orbáncfű vagy a citromfű. Feladat: Képzeld el, ahogy egy hideg, szürke, téli estén, amikor már teljesen fáradt és kedvtelen vagy, készítesz egy finoman illatozó teát, leülsz vele a kedvenc fotelodba, és csak élvezed a pillanatot. Ugye, hogy már pusztán a jelenet hangulata segít?

  1. Otthoni gyógyfürdők

Az egyik leghatékonyabb otthoni gyógymód a depresszió, feszültség, stressz és szorongás ellen egy jó meleg kakukkfű-fürdő. A feladat itt is ugyanaz: Képzeld el, hogy amint hazaérsz a munka vagy az iskola után, a hidegtől átfagyva, forró vizet engedsz a kádba, és beleteszed a kakukkfüvet. Érzed a csodás illatot? Belemerülsz a kellemesen meleg vízbe, és már el is kezd oldódni benned a feszültség…

  1. Egy kis testgyakorlás

Már napi tíz perc izzasztó testmozgás is jelentősen emeli az agyunkban a dopamin szintet. A megemelkedett dopamin szint pedig kellemes érzéseket, ellazult lelkiállapotot eredményez. Feladat: Mivel a legtöbbünk nehezen veszi rá magát a mozgásra, azzal tudjuk motiválni magunkat, ha elképzeljük, milyen jól esik kellemesen elfáradni egy tempós mozgás után. Arról nem is beszélve, hogy még az önbecsülésünk is nőni fog, amiért győztünk önmagunk, és a „Nincs kedvem!” gondolatok erős befolyásával szemben. Fontos azonban, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit legalább egy kicsit szeretünk, és jól is esik végezni.

Nem is térnék ki több gyógymódra, mert egy kis kutatás után annyit fogunk találni, hogy még választani is nehéz lesz. Inkább a bevezetőben feltett kérdésre szeretnék választ találni, mert hiába a sok hatékony módszer, ha nem élünk vele. Miért is nem használjuk hát a természet nyújtotta, ráadásul igen pénztárcakímélő megoldásokat?

Nyilvánvalóan több oka is lehet ennek, de az egyik leggyakoribb az, hogy egész egyszerűen nem vált szokásunkká. Márpedig nehezen változtatunk az életvitelünkön, gondolkodásunkon, tevékenységeinken, bevett módszereinken, még akkor is, ha azok egyértelműen kárunkra vannak! Sokkal hamarabb találunk akár 20-féle gyógymódot is, mintsem eltökélnénk magunkat a változásra. Ha viszont nem változtatunk, a depresszió, a rosszkedv, a belefáradás előbb-utóbb újra utat talál hozzánk.

Sok helyen találkozunk olcsó tanácsokkal, mint például: „Határozza el, hogy mostantól szokásává teszi a rendszeres testmozgást!”, vagy „Csak döntse el, és mondjon nemet a lustaságra!”, „Szorítsa össze a fogát, és három hétig minden reggel készítsen magának teát!”, és még sorolhatnám.

Ha azonban csak ennyiből állna jó szokásokat kialakítani, már mindenki boldog és kiegyensúlyozott lenne! Tapasztalatból tudjuk azonban, hogy ez nem ilyen egyszerű. De akkor hogyan lehet egy jó szokást hatékonyan kialakítani? Erről fog szólni következő rész!

 

 

 

Cikk megosztása

Hozzászólás írása