Bizonyára ti is sokszor hallottátok már azt az egyszerű egészségmegőrző tanácsot, hogy ,,Egyél több gyümölcsöt!”. Mégis, vajon mennyire vesszük ezt komolyan? Tényleg olyan fontos ez a szokás, ahogy néhányan hangoztatják? Az alábbi cikkben erre a kérdésre szeretnék választ adni.
Kezdjük rögtön egy 2012-es kutatással és az abból születő tanulmánnyal, amelyet ,,Global Burden of Disease”, azaz ,,Betegségek globális terhei” néven adtak ki.1 Ennek a publikációnak az volt a különlegessége, hogy az addigi legátfogóbb módszeres elemzést nyújtotta arról, hogy mely faktoroknak van a legnagyobb szerepe az elhalálozásokban. Ehhez egy közel 500 tagú kutatócsoport 50 országra kiterjedő felmérést végzett. Azt állapították meg, hogy az Egyesült Államokban a legnagyobb gyilkos az étrend. Ezen belül pedig a legfőbb táplálkozási kockázatok listájának első helyén szerepel, hogy nem eszünk elég gyümölcsöt: becslések szerint ez 4.9 millió halálesetért felelős évente.
Viszonyításképpen, 2010-ben 52.8 millió halálesetet jegyeztek globálisan, vagyis az összes haláleset mintegy 10%-ban főszerepet játszott az elégtelen gyümölcs fogyasztás. Ez a százalékos arány főként megrendítő, ha belegondolunk, hogy nem különböző járványok, balesetek vagy egyéb tényezők okozta halálesetekről van szó, hanem akár pusztán életmódbeli szokásokról.2
A ,,Union of Concerned Scientists” (Aggódó Tudósok Egyesülete) szerint, ha az USA lakói csak egy adaggal több gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanának naponta, az több mint 30 000 életet mentene meg, és 5 milliárd dollár orvosi költséget spórolna meg évente. Az angol mértékegységben egy adagnak egy közepes alma vagy egy nagyobb narancs, esetleg egy félcsészényi málna felel meg, ami igazán nem sok. Mégis naponkénti fogyasztása milyen sokat jelent! Egy könnyű, fájdalom- és mellékhatás mentes ellenszer, amely még élvezetes is.4
Amit ezen kutatási eredmények feltárnak, az az egészségügyi megújulás Isten által lefektetett alapelve már évszázadok óta: „Helyesebb lenne (…) több friss gyümölcsöt fogyasztanunk. Tanítsuk az embereket, hogy sok szőlőt, almát, körtét; őszibarackot, bogyókat, egrest, málnát, szedret, szamócát, s más rendelkezésre álló gyümölcsöt egyenek.”4
Az alábbi idézetből két dologra szeretném felhívni a figyelmet:
- „Tanítani kell az embereket” a gyümölcsevésre! Valóban kevesen tudjuk, hogy a gyümölcs milyen ideális, édeni étel a Teremtőnk kezéből. A gyümölcsben az érési folyamat alatt a fehérjék lebomlanak aminosavakra, a zsírok zsírsavakra, az összetett szénhidrátok pedig egyszerű cukrokra (ezért édesebb az érett gyümölcs, az éretlent pedig jobb, ha kerüljük, és hagyjuk megérni). Olyan ez, mintha előemésztett étel lenne, így a szervezetnek már sokkal kevesebb energiaráfordításba kerül a teljes megemésztés, miközben tiszta energiát nyerünk belőle. Ha „kajakómát” tapasztalunk étkezések után, itt az ideje több gyümölcsöt enni. Gondoljunk úgy erre a táplálékra, mint ami „kielégíti az ember szükségleteit”6.
- Azt gondolhatjuk, ha csipegetünk pár szem szőlőt, vagy megeszünk egy fél banánt, az elég, hogy részesüljünk a gyümölcs áldásaiból. Igaz, hogy jobb, mint a semmi, de a tanács így hangzik: tanítsuk meg az embereket sok gyümölcsöt enni. Vagyis ne úgy tekintsünk rá, mint valami ízesítőre, étkezés utáni desszertre, ételdekorációra, hanem egyenesen, mint főételre. Sok háznál bőven teremnek a gyümölcsfák, a lakók mégis inkább megveszik és fogyasztják a megszokott élelmiszereket, miközben a legtökéletesebb étel tönkremegy a fa alatt lepotyogva.
Minden kedves olvasómnak azt kívánom, hogy éljünk bátran mindazzal az áldással, amiben Isten tud részesíteni minket, ha az ő legjobb, eredeti tervét követjük! “Az egyszerű, de bőséges nyers gyümölcs a legkitűnőbb étel, amit azok elé helyezhetünk, akik Isten munkájára készülnek.” 7[1]
A cikkhez felhasznált irodalmak:
[1]) Forrás: https://nutritionfacts.org/2016/02/02/the-number-one-global-diet-risk/
2) Pontos adatok erre nézve angolul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23245604
3) Idézi dr. Michael Greger innen: http://www.ucsusa.org/food_and_agriculture/solutions/expand-healthy-food-access/11-trillion-reward.html#.WiBYoiPkS1u
4) Forrás: https://nutritionfacts.org/2016/02/02/the-number-one-global-diet-risk/
5) E. G. White: Bizonyságtételek 7. kötet 134. o.
6) E. G. White: Étrendi és táplálkozási tanácsok 81. o.
7) i. m. 310. o.