2700 éves pecsétnyomat igazol egy bibliai szereplőt

2700 éves pecsétnyomat igazol egy bibliai szereplőt

Az 1980-as években egy Beérseba közeli (Negev-sivatag, Izrael) beduin piacról került a kutatók kezébe az az apró pecsétnyomat (bulla), amelyen II. Jeroboám izraeli király neve szerepel.

A Ben Gurion University munkatársai Yuval Goren professzor vezetésével hosszú éveken keresztül vizsgálták az erősen lekopott agyagdarabot és nemrég végül arra jutottak, hogy ez lehet az egyik legrégebbi (vagy a legrégebbi) héber felirat, amely eddig pecsétnyomaton került elő. Emellett ugyanekkor ez a kis tárgy arról is tanúskodik, hogy a Bibliában szereplő II. Jeroboám király valós történelmi személy volt.
A kisméretű (23,4 mm x 19,3 mm), ovális pecsétnyomaton látható kép és felirat nagyon hasonlít egy még 1904-ben, Megiddó feltárása során előkerült i.e. 8. század közepére datált jáspiskőből készült pecsétgyűrűre, ami méretében azonban nagyobb volt. (Mára ez a pecsétgyűrű elveszett.) A pecsétgyűrű és a lenyomat középpontjában egy oroszlán áll, aki száját kitátva ordít, a teste körüli felirat szerint tulajdonosa: „Shema, Jeroboam szolgája/főtisztviselője.”

A pecsétgyűrűket az ókori időkben uralkodók, főtisztviselők, vagy előkelő személyek használták, magán, vagy hivatalos leveleik, szerződéseik, vagy tulajdonuk hitelesítésére. A pecsétek felirata a tulajdonos nevét és sokszor titulusát is tartalmazta. A legtöbbször értékes kőbe metszett pecsételőket lágy agyagfelületbe nyomták. Ha ezek az agyag pecsétnyomatok nagy hőhatásnak voltak kitéve (pl. leégett egy raktár, vagy épp az egész város), akkor keményre égtek. Ezek a megszilárdult agyag pecsétnyomatok a bullák. Az ókori Izrael területén eddig nagyon kevés ilyen bulla került elő, míg a szomszédos Júdából már számos pecsételőt és pecsétnyomatot ismerünk. Ezek az apró régészeti leletek fontos tanúságai a korabeli történelmi szereplőknek.

Forrás: https://www.timesofisrael.com/2700-years-ago-tiny-clay-piece-sealed-deal-for-bibles-king-jeroboam-ii/

A Biblia szerint II. Jeroboám az északi zsidó királyság, Izrael uralkodója volt az i.e. 8. század első felében. Annak a Jéhunak volt a dédunokája, aki véget vetett Akháb-háza uralmának és a Baál-kultusznak Izraelben. Noha 41 éven keresztül vezette az északi királyságot, mégis csak néhány vers foglalkozik uralkodásának főként katonai akciókban bővelkedő eseményeivel. Vallási téren megmaradt az északon “jól bevált” jeroboámi borjúkultusznál. (2Kir 14, 23-29)

Cikk megosztása

Hozzászólás írása