Előkerült Laodicea kora keresztény temploma?

Előkerült Laodicea kora keresztény temploma?

A török Daily News beszámolója szerint közel 2000 éves, monumentális méretű házat találtak az ókori Laodiceában, az északi színház közelében. A feltárást végző régészek szerint a ház egy részét kezdetben titkos keresztény gyülekezőhelyként, később, a kereszténység üldöztetésének megszűnése után, részben már templomként is használhatták. Elképzelhető, hogy ekkor talán valamilyen magasabb rangú papi személy, vagy személyek is lakhattak benne. 

A hatalmas építmény kb. 2000 négyeztméter területen állt, 20 helyiséget (fürdők, pincék, nagyobb termek, talán üzleti célra használt terek) foglalt magába és nagy udvarát oldalról 20 oszloppal tagolt árkádfolyosók határolták (peristylium). Az épület a 7. századig használatban maradt, de ahhoz, hogy pontos funkcióját és szerkezetét megismerjük, további kutatásokra van szükség. 

Kis-Ázsia Jelenések könyvében szereplő hét keresztény gyülekezete
(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_churches_of_Asia)

Laodicea az ókori Kis-Ázsia második legjelentősebb városa volt Efézus után. A Jelenések könyvéből is ismert település szerepel az UNESCO Világörökség Javaslati Listáján. A török hatóságok Prof. Celal Simsek (Pamukkale Egyetem, Denizli) vezetésével hosszú évek óta folytatnak itt ásatásokat. Az itt folyó munkák legutóbb nyáron kerültek a figyelem középpontjába, amikor Simsek bejelentette, hogy hosszú hónapok restaurációs munkái után hamarosan újra megnyitják a város nyugati színházát, amely i.e. 200-i.u. 4. század között működött és kb. 15000 ember befogadására volt alkalmas. 

Laodicea, nyugati színház
(Forrás: https://www.hurriyetdailynews.com/turkey-to-reopen-2200-year-old-theater-of-laodicea-157129

„A Laodiceabeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az Ámen, a hű és igaz bizonyság, az Isten teremtésének kezdete: Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból. Mivel ezt mondod: Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen: Azt tanácslom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss. Akiket én szeretek, megfeddem és megfenyítem: légy buzgóságos azért, és térj meg. Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem. Aki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe üljön velem, amint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében.Akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek.” (Jel 3,14-22)

A borítókép: Monumentális épület nyomai Laodiceában (Forrás: https://www.hurriyetdailynews.com/house-with-church-unearthed-in-laodicea-159481)

Cikk megosztása

Hozzászólás írása