A mozgás csodái – bevezető –

A mozgás csodái  – bevezető –

Kedves Olvasóink!

Kívánom, hogy az alábbi, mozgásról szóló cikksorozat által újra fel tudjuk fedezni az egészségnek ezt a fontos alapelvét, és mindazokat az áldásokat, amik hozzá kapcsolódnak.  Különösen szeretném, ha azok is bátorítást és lelkesedést kapnának, akiknek rossz tapasztalatai voltak e téren. Remélem, hogy az elméleti megértésen túl sok gyakorlati, hasznos tanáccsal is szolgálnak majd az írások.

 

A mozgás = élet

A tevékenység létünk törvénye. Hatására a testi erő növekedésén túl feljavulnak az anyagcsere-folyamatok, beindul a méregtelenítő csatornák működése, valamint megélénkül és kiegyensúlyozottabbá válik a vérkeringés. Támogatja a mentális egészséget, javítja az alvás minőségét, rákmegelőző hatással bír, erősíti az immunrendszert, meghosszabbítja az élettartamot. Annyi jótékony hatását ismerjük, hogy talán már nem is hisszük el! Pedig látni fogjuk, hogy érdemes.

Számos nagyszerű kihatása közül legelőször is térjünk vissza a mozgás és a vérkeringés kapcsolatára. A vérre sokszor úgy hivatkoznak, mint ami az „élet folyója”. A hasonlat találó, hiszen tápanyagokkal és oxigénnel látja el testünk minden egyes sejtjét, egyben pedig elszállítja a salakanyagokat. Életet és gyógyulást visz szervezetünk bármely pontjára, ahova csak eljut – ahova viszont nem, arra a területre az elgyengülés és elhalás vár. Ezt erősíti meg a Biblia is: „Mert minden testnek élete az ő vére a benne lévő élettel” (III. Móz. 17,14).

A véráram megpezsdítésére nem létezik még egy olyan hatékony módszer, mint a testedzés. Mozgás nélkül elképzelhetetlen az igazán jó egészség, hiszen az „állóvíz” nem tudja célba juttatni a tápanyagokat és az oxigént. Így tehát a mozgás a lábujjainktól kezdve a fejünk búbjáig minden testrészünk gyógyulásában és fejlődésében kulcsszerepet játszik: ,,életet” közvetít mindenhova.

 

Kórházi fitnesz

Az alábbi történet kitűnően érzékelteti az imént kifejtett tanulságot. Egy férfi súlyos lábsérülésekkel kórházba került, sőt a törések miatt még cask az ágyát sem tudta elhagyni. Saját bevallása szerint azonban három hónap múlva fittebben hagyta el a kórházat, mint amilyen fit állapotban valaha is volt. Mikor megkérdezték tőle, hogy ez mégis hogyan lehetséges, azt felelte, hogy csípőtől lefelé valóban nem volt képes a mozgásra, de a kórházi ágya körül szinte egy edzőtermet alakított ki magának, és napjában többször is keményen megdolgoztatta a felsőtestét. Az orvosok szerint öt-hat hónapba telt volna a felépülése, neki viszont három hónap is elegendő volt. Noha a lábát nem mozgathatta, a felsőtest megdolgoztatása gyors gyógyulást hozott a beteg tagnak is.

 

Egy jó erős szív

A mozgás képes annyira megerősíteni a szívet, hogy minden pumpálása sokkal erősebb lesz, így kevesebb szívverés is elég. A sportolókra mind jellemző az alacsonyabb pulzusszám nyugalmi helyzetben.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fittség és az egészség két különböző dolog! Egyre többször hallani, hogy élsportolók összeesnek szívrohamban. Sajnos lehet valaki nagyon fitt, ugyanakkor pedig haldokolhat belülről, például a szív és érrendszer állapota miatt, amit a helytelen táplálkozás okoz. Így volt ez a fitnesz csillag, Bob Harper esetében is, aki edzés közben kapott infarktust. Épp volt egy orvos az edzőtársak között, így szerencséjére már azelőtt megkezdődött az újraélesztése, mielőtt a mentők kiértek. Amint felépült, azonnal vegán étrendre tért át. Nem minden az edzettség tehát, bár a fittségnek egy jó szintje nélkül nem lehetünk igazán egészségesek.

 

A talicskás farmer

Visszatérve a jó példákhoz, egy ausztrál férfi esetét is fontos megemlítenünk. Ez a férfi már a hetven éves korhoz közeledett, amikor rákkal diagnosztizálták, és maximum hat hónapot jósoltak neki. Ekkor elhatározta, hogy fog egy talicskát, belepakolja a legszükségesebb dolgokat, és elindul, hogy körüljárja Ausztráliát.

Két év múlva érkezett haza, és az orvosok nem találták a daganatot. A felesége alig ismerte meg, annyira megfiatalodott. Tapasztalata szerint a két év végére kevesebb energiájába került, hogy sprinteljen, mint amennyi energiát a séta igényelt útja legelején. Ezen felbátorodva azóta több tucat talicskás szelte át Ausztráliát.

 

Vég nélkül lehetne folytatni azokat a példákat, amelyek megvilágítják számunkra, hogy csodálatos dolgok történhetnek, ha kihasználjuk a testmozgás áldásait. Természetesen nem old meg mindent önmagában, nem lehet azt várni, hogy mindenki meggyógyul például a rákból, hiszen az egészség több tényezőből tevődik össze. Ám mindenképpen méltó arra, hogy nagyobb figyelmet kapjon az életünkben.

Cikk megosztása

Hozzászólás írása