Gyógynövényes frissítők nyári-, kánikulai napokra

Gyógynövényes frissítők nyári-, kánikulai napokra

Az idei nyár csúcsokat dönt, mint halljuk a meteorológusoktól és tapasztaljuk a saját bőrünkön is. Mivel a meleg hatására fokozottan izzadunk, kedvező, hogy salakanyagok ürülnek a bőrön keresztül, de közben hasznos sókat is veszítünk. Amennyiben kevés folyadékot fogyasztunk, a vesékben, a húgyutakban a vizelet besűrűsödik és belőle különböző sók, homokként, kőként kiválhatnak. Ezek ürülésekor, elmozdulásakor, gyulladást, elzáródást okozhatnak, amely éles fájdalommal jár együtt. Vegyük komolyan a folyadék kérdést, nyáron legalább 2,5-3 litert fogyasszunk elosztva a nap folyamán. Gondoljunk arra is, hogy testünk 65-70%-ban vízből áll, tehát a víz fontos, mint építőanyag, valamint szükséges a különböző felépítő, lebontó folyamatok közegeként is. Hiánya sokféle baj okozója lehet.

Igyunk főként tiszta vizet, kisebb részben ásványvizet, valamint hasznosak a gyümölcslevek is. Amennyiben tehetjük préseljünk gyümölcsöket, zöldségeket, hiszen ilyenkor gazdagabb a friss kínálat, könnyebben hozzájutunk ezzel vitamindús és egyben üdítő italhoz. Ha nincs lehetőségünk frissen préselni leveket, részesítsük előnyben a cukormentes italokat. Az édesített üdítők nem csökkentik a szomjúság érzetet és emellett nem is egészségesek, pl. blokkolják az immunsejtek működését, fogyasztják a B-vitamint stb.

Könnyen, gyorsan készíthetünk egészséges, frissítő, hűsítő teákat az alábbi gyógynövényekből önállóan is vagy keverékeikben.

– A bors- vagy borsosmenta jellegzetes mentolos illatú, ízű, élénkítően, frissítően hat. Fontos tudni viszont azt is, hogy a mentol nem iható együtt kólával! (Egyébként sem egészségesek a koffeines élénkítők.) Amerikában a kólák őshazájában számoltak be arról a tragédiáról, hogy valaki mentolos cukrot szopogatott, majd erre kólát ivott, ennek hatására rengeteg gáz képződött a szervezetében. Sajnos azonnali kórházba vitellel sem tudták az életét megmenteni. Szóval vegyük komolyan, hogy a mentolos cukrokat, italokat nem lehet keverni kólával!

– A fodormenta szintén kedvelt mentaféle, illóolaja részben más összetételű, ezáltal íze inkább hasonlít a köményéhez. Mindkét mentafaj segíti az emésztőrendszer működését is, az epe termelődést, kiválasztást és egyben étvágy javítók. 

– Az édesköménynek amint a neve is utal rá, valóban édeskés íze van. Bár nem rokona a fodormentának, de illóolajaik némileg azonosak, ami ízbeli hasonlóságot is eredményez. Kismamáknál, gyermekeknél fokozottan figyelni kell az elfogyasztott folyadék mennyiségére a nyári melegben. Bátran készíthetünk számukra is forrázással édesköményből frissítő, emésztést segítő teát (gyermekeknek fele töménységgel).  

– A citromfű kellemes, kissé a citromhoz hasonló illatú, ízű növény. Leveleiből, hajtásaiból stresszoldó teát készíthetünk. Ízét akár valódi citromlével is fokozhatjuk. Jó ismerni, hogy illóolaja a Herpes simplex vírusra gátló hatású. Annál hatékonyabb, minél korábban kezdjük a friss növény levével vagy tea kivonatával ecsetelni az érzékeny bőrfelületet. Keverhetünk hozzá erősebb ízű növényeket is.

– Megemlítendő még a hibiszkusz (H. sabdariffa L.) virága, illetve annak barnáspiros, húsos csészelevele, ezt használja többnyire a gyógyászat. Közel 300 fajuk létezik világszerte, hazánkban is számos kerti és szobai, díszfajtáját termesztik. Élénkszínű virágai a levelek hónaljában magányosan állnak, melyek nagyon dekoratívak, átmérőjük elérheti a 10-12 cm-t is. A H. sabdariffa színes csészelevelei savanykás ízűek. Savai, antocián színanyagai és nyálkaanyagai révén antioxidáns, enyhén vizelethajtó. Fontos része a salaktalanító és roboráló hatású teáknak, valamint légúti megbetegedéseknél a szükséges napi folyadékbevitel (illetve vitamin és ásványi anyag) segítésére.

– A csipkebogyó nem csak télen hasznos, hanem nyáron is, bár ilyenkor többnyire el vagyunk látva C-vitaminnal egyéb forrásokból, de a savanykás íze miatt teája kellemesen hűsítő. Ne felejtsük el, hogy csak langyos vízben való áztatást igényel, amennyiben szükséges melegítsük kicsit, de ne forraljuk.

– A ma már jól ismert ginszengnek számos faja létezik világszerte, némely hatóanyagaikban kissé különböznek, de főbb hatásaikban megegyeznek. Erősítik, roborálják a szervezetet és nincs fogyasztásuknak olyan káros hatása, mint a koffeines italoknak.

– Nem maradhatnak ki a felsorolásból a gyümölcsteák (nem aromával kezelt, nem filteres), melyek önállóan is ihatók, de akár keverhetők is az előzőkben említett gyógynövényekkel. De fokozhatjuk a tea gyógyhatását más gyógynövényekkel, tehetünk hozzájuk pl. immunerősítőket (akár egy-egy arányban): csalánt, aranyvesszőfűvet, hárs-, bodza-, vagy kasvirágot stb.

– Frissítő hatása van a C-vitaminban gazdag homoktövisnek. Hosszúkás, narancssárga bogyóit ma már többfelé termesztik, melyek kellemes savanykás, időnként kissé fanyar ízűek. Nem elsősorban teaként használjuk, hanem friss gyümölcsét vagy üzletekben préselt levéhez lehet hozzájutni. Jelentős a C-vitamin tartalma, antioxidáns, érfalvédő hatású stb.

Kívánok frissítő, gyógyító teázást a nyári forró napokra a fenti gyógynövényekkel!

Cikk megosztása

Hozzászólás írása