Ezékiás király neve egy építési feliraton

Ezékiás király neve egy építési feliraton

Gershon Galil epigráfus és Eli Shukron régész 2022 november elején bejelentették, hogy Ezékiás király nevét azonosították egy olyan mészkőlapon, amelyet a jeruzslemi Gihon-forrás közelében találtak. A felfedezés még 2007-ben történt, a talált feliratos követ publikálták, történtek kísérletek is a megfejtésére, de a szöveg részletes vizsgálata csak most történt meg. A mészkőlapon két, egyenként négy betűből álló sor látható. Galil és Shukron szerint az első sorban Ezékiás neve (a héber “Hizkijah” név első betűje hiányzik), a második sorban egy medencére való utalás (a héber “birkah” első betűje hiányzik) olvasható.  

A két kutató értelmezése szerint a fenti szöveg-töredék eredetileg egy monumentális királyi felirat része lehetett, amelyet Ezékiás, Júda királya készíttetett az i. e. 7. század elején Jeruzsálemben. A felirat utal arra a nagyszabású építkezésre, amelyet Ezékiás rendelt el, hogy a fenyegető asszír támadás előtt biztonságos vízellátáshoz jutassa a királyi város lakóit. A munkák során a Jeruzsálemtől keletre eredő Gihon-forrás vizét egy földalatti (kb. 533 méter hosszú!) csatornán keresztül a városfalakon belül készített vízgyűjtő-medencébe vezették.

Ezékiás földalatti csatornája ma is látható és látogatható Jeruzsálemben, Dávid-városbában (Fotó: wikimedia commons)

Galil és Shukron összekapcsolta ezt a szöveg-töredéket egy másik, közelben talált felirattal, amelyet Yigal Shiloh régész fedezett fel még 1978-ban. A két feliratos kőlapot csak 130 méter választotta el egymástól. Mindkét szöveget nagyon hasonló betűkkel írták. Ebből a másik feliratból azonban csak a “tizenhét”/”tizenhetedik” szó olvasható ki, amit Galil és Shukron úgy értelmez, hogy Hiszkija tizenhetedik évére utalhat. Talán ekkor készülhetett el a monumentális királyi építkezés emlék-felirata. Galil ugyanakkor később elismerte, hogy a két felirat különböző típusú kövön található, továbbá a feliratokat hordozó kőlapok vastagsága is eltérő, ezért nem biztos, hogy eredetileg összetartoztak. Ettől függetlenül, ha a kutatók értelmezése helyes, akkor a mészkőlapra írt Ezékiás-felirat az első olyan (töredékes) királyi felirat, amely egy júdeai uralkodótól származik. Hasonló szövegeket ismerünk a korabeli ókori államokból, de mindeddig nem volt erre utaló nyom a zsidó királyságok területéről.

Az 1978-as felirat, amely az Ezékiás-felirat közeléből került elő 
(Forrás:https://armstronginstitute.org/785-he-zekiah-first-of-its-kind-monumental-inscription-of-a-king-of-judah-revealed)

“Ezékiásnak egyéb dolgai pedig és minden hatalma, és hogy hogyan csinálta a medencét és a csatornát, amelyekkel a vizet a városba vezette, vajjon nincsenek-e megírva Júda királyainak krónika-könyvében?”(2Kir 20,20)

“És Ezékiás volt az, aki betömette a Gihon vizeinek felső forrását és Dávid városának napnyugat felől való részén vezette lefelé…”(2Krón 32,30)

Cikk megosztása

Hozzászólás írása